Specialisaties

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.


De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voor wie is manuele therapie?

 

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert van één of meerdere gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar en het bewegen verloopt gemakkelijker.

 Enkele voorbeelden:

  • Hoofd- en nekpijn die ontstaan door het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Wat is het doel?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en
anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren.

Intake: snel duidelijkheid

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut een aanpak voor de verdere behandeling.

Overige Informatie

Voor informatie omtrent de Masteropleiding Manuele therapie SOMT klik hier 
Voor informatie omtrent NVMT Manuele Therapie klik hier

 

Bekijk hier een fotoserie van manuele therapie:
Fysiotherapie Heerlen Noord
© 2024 FTHN