Specialisaties

COPD:

Wat is COPD?

COPD (Chronisch obstructief longlijden) is een ziekte die gekarakteriseerd wordt door een niet volledig reversibele luchtwegobstructie. Deze obstructie is meestal progressief van aard en geassocieerd met een ontsteking van de longen als gevolg van het inhaleren van schadelijke deeltjes of gassen (veelal sigarettenrook). 

Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. Uw longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling.

HIer vindt u meer informatie over COPD

Cijfers over COPD

In ons land hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Bij elkaar is dat meer dan alle inwoners van Den Haag! COPD is de vierde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder.

De symptomen van COPD op een rijtje:

  • Benauwdheid
  • Hoesten eventueel met sputum
  • Kortademig zijn
  • Vaak moe
  • Weinig spierkracht
  • Gewichtsverandering

Bewegen met COPD

Bewegen met COPD: de meesten moeten er niet aan denken. Het voelt tegennatuurlijk en de benauwdheid neemt in eerste instantie alleen maar toe. Toch levert bewegen op lange termijn veel op. U krijgt een betere conditie en u bent minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, lonend wel.

Vanwege uw COPD is ademhalen moeilijker geworden. Elke ademhaling kost energie. Bewegen met COPD is ook vaak een uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is voldoende beweging juist voor mensen met COPD erg belangrijk. Beweging traint de spieren en geeft u een betere conditie, zodat u minder snel moe bent en sneller herstelt van griep of ziekte.

Bewegen met een fysiotherapeut

Vindt u het prettig om onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen? In Nederland zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in begeleiding van mensen met COPD. Het maken van een afspraak kan een prettige stok achter de deur zijn.

Klik hier voor meer informatie over bewegen met COPD

Fysiotherapie Heerlen Noord is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met COPD

 

Stop met roken!

Stoppen met roken is het beste wat u voor uw longen kunt doen als u COPD heeft. Misschien denkt u dat het toch al te laat is om ermee te stoppen, maar dit is niet waar. Stoppen met roken vermindert uw klachten en vertraagt het verloop van de ziekte. Ook zorgt stoppen ervoor dat uw medicijnen beter werken en het maakt u fitter. Het huis wordt een fijnere plek voor u en anderen om te zijn en u bespaart natuurlijk ook nog eens veel geld.

 

 

Fysiotherapie Heerlen Noord
© 2021 FTHN